We leven momenteel in een bijzondere wereld die voor iedereen verre van normaal is en waardoor de dagelijkse gang van zaken in vrijwel iedere gezin anders zal zijn dan een maand geleden. Een situatie die niemand kon voorspellen die verregaande gevolgen heeft voor gezondheid, maar zeker ook het dagelijkse leven en de omgang met elkaar en met onze dieren. Hoezo voor onze dieren denk je nu misschien?  Het is toch voor de meeste honden alleen maar ontzettend fijn dat er nu ineens veel vaker iemand thuis is en ze veel meer worden uitgelaten, omdat voor velen van ons dat het enige “uitje” is dat wel toegelaten is. En ja, voor veel honden is dit zeker heel erg fijn, maar er is ook een keerzijde aan dit alles.  Misschien dat niet iedere eigenaar hier over nadenkt of zich kan voorstellen dat het een probleem is, dus in deze blog even aandacht voor de tijd na corona en ook voor wat als je hond nu helemaal niet blij lijkt te zijn met al die bedrijvigheid in huis.

Allereerst wil ik benadrukken dat de dingen die ik in deze blog zal beschrijven zeker niet voor iedere hond zullen gelden en dat het voor iedere hond een probleem zal zijn, maar het is wel goed om je als eigenaar te beseffen wat je nu al kunt doen om straks problemen te voorkomen.

Nu vrijwel nooit alleen zijn, kan een vorm van verlatingsangst veroorzaken als je hond straks wel weer alleen is.

Voor een grote groep honden geldt dat ze in de normale situatie gemiddeld zo’n 4-6 uur alleen zijn op een dag, de tijden dat hun eigenaar moet werken of naar school is of anderszins niet thuis kan zijn.  Dit is niet voor iedere hond heel prettig, maar de meeste honden leren zich hierbij neerleggen en hebben geleerd dat het niet het einde van de wereld is en hun baas ook weer thuiskomt.
Dit is over het algemeen (hoop ik) opgebouwd in kleine stappen, waardoor de honden hebben geleerd om die tijd alleen zonder al te grote problemen door te komen.
Echter nu verandert de situatie voor ze. Door de coronacrisis en maatregelen die daarbij horen is hun eigenaar ineens vrijwel de hele dag thuis. De uren alleen worden nu beperkt tot het boodschappen doen en wellicht even voor iemand zorgen die ziek is of een kort bezoek aan iemand. Maar de uren alleen zijn aanmerkelijk korter geworden dan voorheen.  Dit zal voor de meeste honden als prettig worden ervaren en ze genieten er waarschijnlijk erg van dat ze zoveel tijd mogen doorbrengen met hun baas. Echter het lastige hiervan is, dat we uit ervaring weten dat als honden door langdurige ziekte of lange vakantie van de eigenaar ineens niet meer alleen hoefden te blijven, maar daarna weer wel, veel van deze honden een vorm van verlatingsangst ontwikkelden, omdat ze niet meer gewend waren aan het alleen zijn. Dit is natuurlijk ook heel logisch. Je hond kan niet weten dat je min of meer gedwongen thuis moest zijn en straks weer moet werken. Dit kun je hem niet uitleggen.  Dus voor een deel van de honden zal het daarom na de corona crisis moeilijker zijn om weer alleen te zijn. Wat kun je nu doen om te zorgen dat je hond dit straks toch kan zonder dat hij ineens gaat blaffen, onzindelijk wordt van de stress of de boel gaat slopen, wat alledrie duidelijke tekenen zijn van honden die niet alleen kunnen blijven. Maar vergis je niet ook honden die geen van deze drie zaken doen, kunnen heel veel last hebben van stress, maar zijn wat meer introvert en houden het binnen. Deze groep honden is voor de eigenaar het minst belastend, maar heeft minstens zoveel ongemak en voelt zich wellicht nog ongelukkigere dan de groep honden die wel laat weten dat ze er last van heeft.

Wat kun je nu doen om te zorgen dat je hond straks weer ontspannen alleen kan zijn:

1) Allereerst is het belangrijk dat je je hond nu niet je overal laat volgen en hij altijd, maar dan ook altijd bij je is. Hoe fijn je dat zelf wellicht ook vindt, het bevordert jullie band absoluut, maar het creëert ook een afhankelijkheid die straks niet mogelijk is als je weer moet gaan werken buitenshuis. Leer je hond dus om even in zijn mand of bench of welke plek hij ook heeft te blijven als jij opstaat om even iets te pakken, naar de wc te gaan of gewoon omdat je je benen wilt strekken. Deze rust moet hij gaan krijgen, omdat hij zo weer leert dat je niet ineens verdwijnt als je opstaat.
2) Verzin een manier om je hond ook nu enkele uren per dag alleen te laten of in ieder geval geen toegang tot jou te geven. Dit kan door middel van een fysieke scheiding door hem in een andere ruimte te laten, door een traphekje tussen twee ruimtes te plaatsen of door bijvoorbeeld zelf een paar uurtjes de tuin in te gaan en je hond binnen te laten. LET OP ! Ik bedoel niet dat je hem moet opsluiten in een ruimte waar hij normaal ook nooit is als hij alleen is en het mag geen extra stress opleveren. Het is juist de bedoeling dat hij gewoon relaxt gaat slapen in de ruimte waar hij normaal ook is als jij werkt. Dus als dit normaal je woonkamer is, dan nu ook, is dit een bench of kamerkennel, dan nu ook, is dit normaal buiten (wat ik persoonlijk geen super oplossing vindt, maar als dit normaal is voor je hond dan nu ook doen) dan nu ook buiten etc. Het moet voor hem lijken op zijn normale ritme. Het hoeft geen 4 uur te zijn, zeker niet, maar af en toe op de dag een uur is wel prima. Liever in het ritme dat hij normaal ook zou hebben indien mogelijk.
Dus om een voorbeeld te geven: Jij werkt normaal van 9-13 en je hond is dan alleen. Probeer dan nu ook het ritme aan te houden wat je normaal zou doen in het overgrote deel van je dagen. Dus je staat op, laat je hond uit, geeft hem eten of hoe je indeling ook is en dan laat je hem in de ruimte of op de plek waar hij normaal ook is als je gaat werken. Indien mogelijk ga dan in een andere ruimte 2 uur werken en laat hem dan weer bij je. Zo kun je het straks ook weer opbouwen als hij weer langer alleen moet zijn.  Het is echt voor heel veel honden ontzettend moeilijk om ineens over te schakelen van altijd iemand thuis, naar heel weinig iemand thuis. Dus denk er nu al over na hoe je dit kunt voorkomen.

Hoe leer ik mijn pup dan nu om alleen te zijn?

Heb je net een jonge pup gekregen, dan is het op zich natuurlijk prachtig dat je nu alle tijd hebt voor hem om hem te laten wennen en ook het alleen zijn heel rustig op te bouwen. In mijn ervaring is voor het opbouwen van het alleen laten van een pup het niet persé nodig dat je ook veel echt weggaat. Een pup moet nog heel veel slapen, dus zal nog heel veel tijd doorbrengen in een bench of kamerkennel. Daar kun je goed gebruik van maken in de opbouw van het alleen zijn. Denk heel goed na over waar je je bench of kamerkennel neerzet en misschien kun je net zoals ik dat altijd deed, wel meerdere plekken creëren waar hij veilig en rustig kan slapen. Het goed opbouwen van een bench of kennel is een wat te lang verhaal voor nu en wordt uitgebreid besproken in onze online puppycursus in de Dogs Talk Online Academy, maar het is wel een belangrijk onderdeel. Door dit goed in kleine stapjes op te bouwen en deze plek heel prettig voor je pup te maken, wordt die bench of kennel een veilige en fijne plek om te zijn. Hier kan je je pup dus ook vele uren op de dag in laten slapen en rusten. Door dat nu ook heel bewust te doen en met regelmaat dan niet in de dezelfde ruimte te zijn, leert je pup om alleen te zijn. Er zijn veel creatieve oplossingen om zelf niet in die ruimte te hoeven zijn. Korte periodes die je echt opbouwt van een paar minuten tot een uur en pas na minimaal een maand een uur of twee.  En het is heel verleidelijk om die schattige kleine pup nu heel de dag maar zijn ding te laten doen en overal waar hij wil in slaap te laten vallen en dat is helemaal prima als je dat het komende jaar kan doen. Maar als je over een tijdje gewoon weer aan het werk moet buitenshuis doe je je pup geen plezier door hem nu zelf die keuzes te laten maken, aangezien hij die mogelijkheid straks ook niet heeft.

Een kamerkennel is vaak een super oplossing om je pup een eigen plek te geven, maar ook leert om alleen te zijn.

Mijn hond vertoont ineens ander (ongewenst) gedrag dan normaal, hoe kan dit ?

En dan is er nog een categorie honden die normaal veel alleen zijn en dan slapen of gewoon hun eigen ding doen en nu ineens geconfronteerd worden met een druk huishouden en weinig momenten dat er echt rust is. Voor een bepaalde groep honden kan dit echt problemen geven. Zij kunnen zich nu namelijk niet zo goed terugtrekken, al dan niet omdat er kinderen thuis zijn die veel met ze bezig zijn, en krijgen de drukte en prikkels die er nu dagelijks om ze heen zijn niet goed verwerkt. Deze groep honden kan nu probleemgedrag laten zien dat er voorheen niet was. Misschien herken je dit bij je eigen hond. Dat hij ineens een keer gromt of snapt tegen jou of een kind, of dat hij niet wil spelen, misschien ineens dingen gaat stukmaken wat hij nooit deed, veel vaker begint te “drammen” om aandacht, misschien zich juist heel erg terugtrekt en ergens in een hoekje ligt te slapen als dat kan, tijdens het wandelen “ineens” heel erg gaat blaffen tegen andere honden of mensen, ineens binnen plast of poept terwijl hij dat nooit deed etc.  Kortom je hond vertoont gedrag dat hij niet eerder vertoonde. Is dit het geval dan is het belangrijk om kritisch te kijken naar wat er specifiek voor jouw hond veranderd is en wat je kunt doen om het voor je hond weer te laten lijken op de oude situatie.

Ik zal enkele voorbeelden geven die wellicht helpend zijn:
1) Je hebt kinderen en deze spelen nu veel vaker met je hond dan normaal. Je merkt dat je hond dit deels fijn vindt maar ook af en toe ofwel wegloopt of misschien zelfs gromt of snauwt.
Is dit het geval, vraag je kinderen dan jullie hond met rust te laten als hij ligt te slapen, hem niet veel vaker dan normaal te vragen voor spel. Hem niet te “dwingen” om mee te spelen als hij wil weglopen. En goed op signalen te letten die wijzen op stress zoals: veel wegkijken van de kinderen, gapen, zich veel uitschudden, weglopen, oogwit laten zien, hijgen terwijl het eigenlijk niet warm is of hij niet veel inspannends gedaan heeft en zo zijn er nog meer. Het is voor je hond niet mogelijk om “nee” te zeggen, maar je kinderen kunnen wel proberen hem wat meer ruimte en rust te geven. Het is ook belangrijk dat als je hond nu misschien niet meer zo’n rustige ligplaats heeft omdat het drukker is in huis om te kijken of je hem een andere plek kunt even waar hij zich wel kan terugtrekken als hij dat wil en dan ook duidelijke instructies aan de kinderen te geven om hem dan met rust te laten. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je bijvoorbeeld met tape een lijn om zijn plek maken waar ze niet voorbij mogen als hij op zijn plaats is. Dit is duidelijk en zo hoef je niet steeds je kinderen te corrigeren. Begeleid jonge kinderen in hun spel met je hond en laat ze vooral zoekspelletjes doen, dit is veilig en voor beiden leuk. Over de hond heen kruipen, aan hem plukken en hem meetrekken etc. is recept voor problemen. Klik hier voor een klein bestand met voor je kinderen duidelijk uitgelegd wat wel en niet geschikt is om te doen.
Wil je meer informatie hoe je je kinderen met je hond kunt begeleiden, neem dan contact op met onze instructeur Monicque van Rossum, zij is gespecialiseerd op dit gebied.

2) Je hond is normaal veel alleen en lijkt nu doordat je thuis bent veel aandacht te vragen en hij kan niet goed zijn rust vinden. Het is heel verleidelijk om op al zijn uitnodigingen tot spel in te gaan en het lijkt ook geen kwaad te kunnen, tot je hond ineens om de 5 minuten met zijn speeltje naast je staat en blijft aandringen tot vervelens toe. Dit is dan niet eens zijn schuld, maar je hebt zijn gedrag dan onbedoeld beloond door steeds het speeltje gedachteloos weg te gooien.
Maar nu moet je je concentreren op werk en wordt het aandacht vragen vervelend.  Is het al op dat punt gekomen, maak dan een voorraadje kongen (speelgoed dat je kunt vullen met iets lekkers, google er maar eens op) leg een snuffelmat klaar of zorg voor een langdurig kauwspeeltje. Probeer je hond nu voor te zijn, en geef hem al een van bovengenoemde dingen vóór hij komt “zeuren”. Het kauwen en knagen zal hem al wat meer rust geven en geeft een voldaan gevoel. Vind je hond het daarna moeilijk om zijn rust te vinden, beperk hem dan in zijn mogelijkheden. Zet hem achter een traphekje, laat hem in zijn bench of in een andere ruimte waar hij zich prettig voelt. Hij is waarschijnlijk overprikkeld en kan zelf niet meer zo goed afschakelen.
Je mag gerust nog speelmomenten met hem hebben, maar probeer die niet super hoog in energie te laten worden zoals het achter een balletje aanrennen. Die korte pieken in cortisol(stresshormoon dat aangemaakt wordt bij positieve en negatieve stress) zorgen voor veel onrust in zijn lichaam en kunnen het drammerige gedrag versterken. Kies liever voor zoek- en speurspelletjes of samen wat leuke oefeningen doen. Ook hier wordt je hond moe van en op een betere manier dan van hoge opwinding.

3) Je gaat normaal alleen ’s ochtends wandelen voor je werk en verder loop je alleen een P & P rondje, maar nu loop je 3 keer per dag een langere wandeling. Je merkt dat je hond dit prima vindt, maar ineens slaapt hij verder de rest van de dag. Natuurlijk heel lekker om nu 3 keer per dag lekker een stuk te lopen, want we zitten allemaal verplicht binnen, maar… je bent dus nu de conditie van je hond op aan het bouwen en als je dat straks als je gaat werken niet meer kunt doen, zal je hond hier ongetwijfeld last van krijgen. Dus hoe lekker het ook is, loop nu niet overdreven meer met hem dan normaal. Wil je wel zelf nog een keer een frisse neus halen, laat hem dan thuis en zo oefen je meteen weer dat hij alleen is. Ik begrijp dat er nu mensen zullen denken, hoe kun je nu zeggen dat ik niet meer mag lopen met mijn hond en ik juich het absoluut toe dat je hond nu meer mag wandelen, maar hij is er niet mee gebaat als dit straks als je gaat werken weer drastisch verandert. Sterker nog dan ben je nu echt aan het zorgen dat hij straks probleemgedrag kan gaan vertonen.  Dus overdrijf hier niet in, een beetje meer dan normaal is prima, maar bedenk goed wat straks ook nog haal baar is.

Tenslotte laat je hond echt probleemgedrag zien waar je nu iets mee wilt/moet doen, neem dan contact met mij op en dan kunnen we een consult doen via de telefoon of videobellen.

Verder wens ik iedereen een goede gezondheid en probeer deze tijd ook te zien als een manier om weer eens op een andere manier met je hond bezig te zijn, gebruik deze tijd om op een leuke manier te werken aan wat opvoeding waar je normaal geen tijd voor hebt en vooral overlaadt je hond niet met allerlei “leuke” spellen die je nu op internet in de vorm van challenges voorbij ziet komen. Dit is vaak voor de baas leuk en misschien ook wel een uitdaging, maar kijk goed naar je hond of hij er wel zo blij van wordt.  Leuke trainingsoefeningen zijn altijd een prima idee, maar als je hond niet blij wordt van het aanleren van iets moeilijker of “grappigs” vraag je dan af of je het voor hem of voor jou doet ;-P

Meest recente berichten

Archief