Wandelen, loslopende honden, contact tussen honden aan de lijn allemaal onderwerpen waar de meningen nog wel eens verdeeld over zijn. Belangrijk is denk ik dat je elkaar en elkaars hond niet tot last wil zijn. Helaas wonen we in een land met beperkte ruimte dus zullen we dit doorgaans met elkaar moeten delen.

To meet of not to Meet… thats the question
Persoonlijk ben ik niet voor het ontmoeten van honden aan de lijn. Aan de lijn is je hond te beperkt om te kiezen om al dan niet contact te maken of om zelf af te breken wanneer het contact niet verloopt zoals hij zou willen. Daarnaast is het voor een hond niet mogelijk aan de lijn om een andere hond op een correcte manier een andere hond te benaderen. Honden die in een vrije situatie contact maken benaderen elkaar niet frontaal als het een fijne ontmoeting betreft. Maar aan de lijn zijn er weinig andere opties.

Honden zijn niet allemaal dikke vriendjes!
Stel: Je gaat op een mooie zonnige zaterdagmiddag in centrum roermond staan en iedereen die je tegenkomt begroet je enthousiast en geef je even een dikke knuffel en een smak op zn wang…… Zie je niet gebeuren toch? Waarom niet. Heel simpel het is niet beleefd of gepast om te doen en levert je waarschijnlijk een berg problemen op. Neem nu je pup, puber of volwassen hond. Vaak hoor ik mensen zeggen “ow kijk nog een hondje gaan we even gedag zeggen” of “ ja hij moet natuurlijk met zoveel mogelijk honden socialiseren” of “ja dat lossen ze samen wel op. Maar is dat wel zo? Als je naar bovenstaand voorbeeld kijkt en dit vertaalt naar je hond is dit precies wat we van onze honden verwachten. Kennis maken met iedereen en een dikke pakkerd of een lompe klop op de schouder accepteren van een vreemde of iemand waar je gewoonweg “niet zoveel mee hebt”. Vaak krijgen honden niet veel keuze om een andere hond uit de weg te gaan en zijn wij niet goed in inschatten wanneer contact gepast en prettig verloopt voor beide partijen. Lichaamstaal lezen en interpreteren vraagt namelijk wat oefening. Wanneer een of beide honden aangeeft niet gediend te zijn van contact of meer persoonlijke ruimte nodig te hebben is hij tevens niet in staat om te zeggen “geef mij wat ruimte” of “nee dank je wel”. Onze honden communiceren dmv lichaamstaal en hierbij komt soms wat snauwen, grommen of snappen om de hoek kijken wanneer de tegenpartij subtielere signalen niet heeft begrepen of wanneer de honden niet de kans krijgen om elkaar ruimte te geven of weg te lopen. En dan wordt het nog complexer,  honden zijn slecht in staat om zichzelf volledig uit een onprettige situatie te halen. Daar hebben ze ons voor nodig. Honden kunnen het dus niet “samen oplossen” en “hij kan toch weglopen als hij het niet leuk vind” zit ook niet in zijn assortiment als hij aan de lijn zit. En als er volgens een en ander opgelost door in onze ogen wat minder vriendelijk gedrag is het de schuld van die hond.

Laat ik mijn hond los? Of lijn ik hem aan..
Maar wat doe ik dan in het bos of op de hei als ik een andere hond tegen kom?
Laten we beginnen met je hond moet, wanneer je hem los wil laten, goed onder appél staan.  Zeker wanneer er gewandeld wordt in gebieden waar je andere honden of wild tegen kan komen.
Een hond die blind achter alles aan rent dat beweegt kan beter uitgelaten worden aan een lange lijn (bijvoorbeeld een lijn van 10 of 15 meter).

Het werken met een lange lijn is tevens een mooie manier om te werken aan een goede recall, zodat hij in de toekomst wellicht wel los van de lijn kan. Daarnaast heeft de hond dan evengoed zijn vrijheid om te snuffelen en zijn omgeving te onderzoeken en verkennen.

Idealiter ontmoeten twee loslopende honden elkaar, respecteren zij elkaars ruimte, maken wat contact of gepast spel en om vervolgens hun weg te vervolgen. Helaas weten niet alle honden wat de omgangsregels zijn en zijn er honden die contact met andere honden om wat voor reden dan ook spannend vinden. Dit is nu eenmaal realiteit. Bij twijfel lijn je hond gewoon even aan.

Ik vind dat we soms wat galanter mogen zijn naar elkaar en wat meer rekening mogen houden met een ander. Ik zal mijn honden dus aanlijnen daar waar zij mogelijk overlast (in welke vorm dan ook) kunnen vormen voor mijn omgeving.

Hij doet niks hoor!!
Een veel gehoorde zin zowel in de bebouwde kom als daar buiten met honden aan de lijn maar ook los. Ben je eigenaar van een blije stuiterbal die ieder persoon en hond met veel enthousiasme bespringt realiseer je dan dat je hond wel degelijk iets doet. Hij eet de ander niet op, dat klopt. Maar niet alle honden of mensen zijn gediend van dat gezellige gestuiter. Dus hou hier rekening mee! Nogmaals we moeten tenslotte met zijn alle gebruik kunnen maken van de mooie wandelgebieden die Nederland rijk is.

Het bos als kraamkamer
Bepaalde tijden in het jaar is het bos niet alleen een heerlijke plek om te wandelen maar ook een grote kraamkamer voor jong wild. Houd je hond dan altijd aan de lijn of ga elders wandelen! Jonge reeën wordt met enig regelmaat opgedreven of zelfs doodgebeten maar er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken waarin wild overlast ervaart van een vrolijke viervoeter. Neem je verantwoordelijkheid en houd je hond aan de lijn.

Hond – hond en hond – mens interactie uitgediept
De ontmoetingen tussen twee honden zijn in een aantal fases uit te splitsen. Ze zien de andere hond, bewegen richting de hond, head-on interactie, beweging naar achterkant om vervolgens verder te lopen, uit te nodigen tot spel of starten met ongepast spel. Hierna wordt er afgebroken (al dan niet met tussenkomst van de mens) en gaat ieder zijn eigen weg.

Hond-hond interactie is complexe serie aan rituelen en do’s en dont’s. Goed en gepast contact maken gaat dan ook niet altijd makkelijk en kan in ieder van deze fases, afhankelijk van het individu, worden afgebroken.

Stof tot nadenken
Zelf ben ik de trotse eigenaar van twee viervoeters die niet goed zijn in bovenstaande interacties, beiden om verschillende redenen. De een omdat ze wat meer persoonlijke ruimte nodig heeft door ervaringen die ze eerder heeft opgedaan en dan ander ivm fysiek problematiek wat haar wat onzeker maakt en waardoor spel met een vreemde hond niet wenselijk is. Ik kies er dan ook voor om mijn honden nooit kennis te laten maken in een situatie waarin een of beide partijen aan de lijn zijn. Daarnaast laat ik ze zelden kennis maken los van de lijn met een andere hond die ik niet ken. Waarom? Heel simpel omdat ik niet weet hoe de andere hond reageert en of die mogelijk uitdaagt tot (voor mijn dames) ongepast spel of dat er simpelweg geen klik is tussen beide. Voor deze situaties geldt beter voorkomen dan genezen. Ik wil mijn hond niet laten leren door herhaling van onprettige ontmoetingen en wil een andere hond niet deze ervaring geven.

Helaas stuit dit nogal eens op onbegrip. Ik word er zelf inmiddels niet meer warm of koud van maar dit is een probleem waar veel hondeneigenaren dagelijks tegen aanlopen.

Redenen waarom een eigenaar ervoor kiest geen contact te maken zijn heel uiteenlopend. Bijvoorbeeld omdat zijn hond ziek is of is geweest, recent is geopereerd of revalideert, blind of doof is of fysieke problemen heeft door leeftijd. Omdat zijn hond angstig is of agressief kan reageren om welke reden dan ook! Naast dat deze eigenaar ruimte wil voor zijn eigen hond, wil deze eigenaar wederom voorkomen dat jouw hond een nare ervaring op doet. Daarnaast zijn er eigenaren met jonge of kleine honden die ervoor kiezen om hun hond te beschermen tegen fysieke kwetsuren door mogelijke lompe en / of onhandige ontmoetingen.

Ben je deze eigenaar? Dan ga zo door!! Kom je wel eens een dergelijke eigenaar tegen? Toon wat begrip en geef hond en eigenaar wat ruimte om elkaar op een prettige manier te passeren.

Conclusie van het verhaal. Houd rekening met elkaar. Zoveel mensen zoveel wensen en dit geldt niet minder voor honden. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en invalshoeken waar vanuit hij reageert of zich comfortabel of minder comfortabel voelt in bepaalde situaties.

Geniet van je hond en je omgeving maar ben hem samen met je allerliefste viervoeter niet tot last en respecteer elkaar mening en persoonlijke ruimte! Zo kunnen we met zijn allen genieten van de ruimte die we met elkaar delen!

Meest recente berichten

Archief