Als ouder van twee puberdochters vraag ik me met regelmaat af waar het toch fout is gegaan in mijn opvoeding. Hoewel ze beiden echt ontzettend lief en behulpzaam kunnen zijn, is hun gedrag de laatste twee jaren niet altijd om over naar huis te schrijven. Ze zijn humeurig, vaak ongeduldig, vergeetachtig, moe en leven soms in hun eigen wereld. Voor ons als ouders is dit soms best lastig en ook al weet ik dat ze het allemaal niet met opzet doen, het is niet altijd leuk om de zoveelste ruzie om niks te hebben met je dochter die voor je gevoel nog maar kort geleden alles met je wilde delen.

Zo voelt het soms ook als je hond in de puberteit komt. Ergens tussen de 6 en 12 maanden zullen de meeste honden in meer of mindere mate ook gaan puberen. En net als bij onze mensenpubers, komt dit door de verandering in hun hormonen en de ontwikkeling die ze doormaken tot volwassen hond.

Maar wat kun je dan verwachten van je puberhond. Een grote mond als je iets vraagt ?  Gelukkig niet natuurlijk, want dat kunnen mensenkinderen natuurlijk wel als de beste op deze leeftijd, lekker stampen tegen alles en iedereen. Maar je puberhond zal wel in deze fase ineens gaan doen alsof hij alles is vergeten wat hij heeft geleerd voor die tijd. Dus je ziet jouw lieveling ineens heel verbaasd of zelfs verward kijken als je hem vraagt te gaan zitten. “ zit ? , uhm…. Wat is dat ? , kun je dat eerst even uitleggen ?  Als baas lijkt het dan soms dat je hond je met opzet negeert of ik hoor ook wel eens: “ hij weet het best hoor, maar hij haalt gewoon het bloed onder mijn nagels uit”.  Laat ik dat misverstand even de deur uit helpen. Honden doen niet hun best om het bloed onder onze nagels uit te halen !  Ze reageren primair óf op jouw gedrag óf ze reageren met gedrag dat ze iets oplevert. Ze zijn er nooit op uit om ons met opzet te pesten. ( dit in tegenstelling tot mensenpubers, denk ik wel eens :-P)

 Honden doen niet hun best om het bloed onder onze nagels uit te halen !

Een mensenpuber gaat zich op een bepaalde leeftijd en dat verschilt per kind, minder veilig voelen, minder zeker voelen en in die levensfase zal hij graag overal bij horen en ook gedrag laten zien dat er toe leidt dat hij zich opgenomen voelt door een groep. Alleen staan als puber is echt het ergste dat er is. Dus ga je je best doen om je anders te kleden, misschien zelfs anders te gedragen dan voorheen en vaak zie je dat pubers zich ineens gaan interesseren voor een sport, muzieksoort of andere bezigheid om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten.

Ook onze hondenpubers ervaren in de puberteit een wat onveiliger gevoel en kunnen weer een angstfase doorlopen. Regelmatig zie je dat een puberende hond ineens bepaalde objecten in zijn omgeving weer spannend vindt, terwijl hij er voor zijn puberteit helemaal niet op reageerde. Zo kan een hond bijvoorbeeld koeien in de wei ineens weer spannend vinden en daar ook op reageren. Maar ook andere honden, fietsers, mannen met hoeden, kinderen, etc. kunnen jouw puber ineens weer angst aanjagen. Door in deze fase je puberhondje weer even te behandelen als een pup, die moet wennen aan allerlei omgevingsprikkels, help je hem hierdoor heen en zal je merken dat hij na zijn puberteit alleen maar een stabielere hond is geworden. Maar geef hem de tijd door met rust en kalm gedrag van jou als baas deze zaken weer te gaan negeren en niet meer spannend te vinden.

En ook voor hun geldt dat herhaling het sleutelwoord is.

Mijn eigen kinderen zijn nogal vergeetachtig op het moment, dus als ik ze iets vraag te doen, doe ik er goed aan het een aantal keer te herhalen, want anders loop ik het risico dat ze het toch vergeten te doen. Mijn oplossing hiervoor is dan ook vaak om te dan maar te appen, dan staat het tenminste in hun telefoon en die is zo’n beetje samengesmolten met hun handen, dus ik neem aan dat mijn boodschap hun ogen dan wel een keer bereikt. En dat herhaal ik dan weer tot een reactie volgt.

Nu hebben mijn honden geen telefoon :-),  maar ook voor mijn puberhondjes geldt dat ze niet altijd reageren als ik ze iets vraag. En ook voor hun geldt dat herhaling het sleutelwoord is. Ook al lijkt het soms echt niet door te dringen als je een commando geeft en heb je ineens weer allerlei hulpmiddelen nodig zoals handbewegingen en meer voertjes, blijf toch herhalen. Er komt namelijk ook weer die dag, dat je ziet dat de kwartjes weer allemaal gevallen zijn en dat je hond weer alles begrijpt wat je van hem vraagt en zonder problemen je commando’s uitvoert. Maar behalve herhaling is ook kalm blijven en niet boos worden op je hond heel belangrijk.  Hij kan er niks aan doen dat de hormonen door zijn lijf gieren en dat hij zich wat moeilijk kan concentreren. Dus geef je hond wat tijd en ruimte om in zijn puberteit gewoon ook lekker hond te kunnen zijn. Lukt het vandaag even niet met oefenen, ga dan morgen verder en vergeet het voor vandaag.  Ontspan en bekijk de avonturen die je hond beleeft met humor.  Hoe meer je kunt lachen om de capriolen van je viervoeter, hoe ontspannener je blijft en hoe sneller je hond leert dat hij fouten mag maken zonder boze baas als consequentie. Dit wil niet zeggen dat je zomaar al zijn “stoute “ gedrag goed moet vinden, maar wel dat je je realiseert dat dit over zal gaan en dat dit nu eenmaal hoort bij het volwassen worden van je hond.

De beste gesprekken tussen mijn kinderen en mij worden vaak gevoerd als we samen gaan wandelen of met de paarden bezig zijn. Niet als we statisch op de bank televisie zitten te kijken. Wat ik bedoel te zeggen is dat door het in beweging zijn, het praten gemakkelijker wordt en er een meer ontspannen sfeer is tussen ons. Hierdoor komen er vaak dingen naar boven die ze anders misschien niet zouden hebben verteld.

Ook je hond heeft voldoende beweging nodig in deze fase. Een dagelijkse wandeling los van de lijn ( ja ook een puberhond moet echt los van de lijn kunnen lopen) zorgt ervoor dat je hond zijn hoofd lekker leeg kan maken door hond te mogen zijn. Heerlijk snuffelen aan allerlei takjes, sprietjes etc. en de geuren opnemen van alle buurhondjes, andere dieren en mensen en gewoon vrij van de lijn mogen bewegen op zijn eigen tempo.  Dit is een voorwaarde voor een jonge hond ( en ook voor alle andere leeftijden overigens) om zich lekker in zijn vel te voelen.  Alle spieren worden aangesproken tijdens het loslopen en misschien komt hij nu wel wat minder snel terug dan voorheen, als hij nu nooit meer los mag, zal hij door een overschot aan energie juist probleemgedrag kunnen gaan vertonen.  Heb je dan echt niet het vertrouwen dat hij terugkomt als hij los mag, ga dan wandelen samen met iemand die een volwassen hond heeft die wel goed luistert met terugkomen en je zult zien dat hij sneller terugkomt, omdat de andere hond wel komt. Zo sla je twee vliegen in één klap ;  je hond kan lekker spelen met een soortgenoot en hij leert van hem om naar de baas te komen als je geroepen wordt.

Een dagelijkse wandeling los van de lijn ( ja ook een puberhond moet echt los van de lijn kunnen lopen) zorgt ervoor dat je hond zijn hoofd lekker leeg kan maken door hond te mogen zijn.

En tenslotte, mijn kinderen voelen het haarfijn aan als ik eigenlijk geen tijd heb voor ze. Als ik té druk ben met andere dingen zoals werk of studie en daardoor maar met een half oor naar ze luister.
Het gevolg hiervan is meestal dat ze heel lastig worden en juist aandacht gaan vragen door ruzie met elkaar te maken of met mij of mijn man.  Dit is dan wel geen fijne aandacht, maar ze hebben toch bereikt dat ik me met ze bezig ga houden, of dat nu positief of negatief is, is op dat moment niet iets waar ze over hebben nagedacht, maar dat ze mijn aandacht hebben gekregen is een feit.

Zorg dat je in deze puberfase bewust aandacht besteed aan je hond en hem niet afscheept met drie keer 5 minuten wandelen om te plassen en poepen en de rest van de dag moet hij zich maar zelf vermaken. Dit gebeurt helaas in de praktijk wel met regelmaat, omdat men denkt dat de hond nu pup af is en minder tijd kost, want hij kan al in de bench blijven, is zindelijk en mag toch nog niet zo heeeel lang wandelen, dus doen we het even snel snel en dan is het wel goed.

Na de puppycursus is je hond nog lang niet opgevoed. Het echte werk begint pas bij de puberteit want daar moet je gaan volharden in je regels en ze blijven herhalen.  Dus maak tijd voor je puber ! en denk niet dat hij “klaar”  is met 6 maanden. De leuke en uitdagende periode moet dan pas komen. En bedenk als baas maar dat dit een fase is die overgaat en meestal niet veel langer dan 2-3 maanden duurt afhankelijk van je hond natuurlijk.  Na de puberteit zal je hond volwassen worden en zal de rust weer wederkeren.  Geniet er gewoon lekker van dat je hond zich aan het ontwikkelen is en bekijk alles wat hij doet ( en niet mag ) met een portie humor, dan komen jullie samen deze ontwikkelingsfase prima door en zal de band met hem alleen maar sterker worden.

Meest recente berichten

Archief