Project omschrijving

Omschrijving

Voor wie?
Voor alle rassen en leeftijden. Neuswerk ofwel detectiewerk kan geleerd worden vanaf 8 weken en is ook fysiek haalbaar voor oudere honden of honden met een fysieke beperking. Het is hersenwerk voor je hond en hij wordt dan ook mentaal moe.  Tevens bouw je met neuswerk aan de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van je hond. Deze vorm van hondensport is ook uiterst geschikt voor honden die niet overweg kunnen  met andere honden om welke reden dan ook. Bij neuswerk gaat je hond eigenlijk jagen, maar niet op wild etc. maar op geur. Voor veel honden is dit een feestje om te doen.

Wat gaan we doen?
Bij Nose Work gaan we je hond opstarten op de eerste geur en dat is tijm. Hij leert dat deze geur hem een beloning oplevert. Hij leert deze geur aan jou als handler aanwijzen op zijn eigen manier. Hij leert de geur aanwijzen in verschillende contexten. Al naar gelang zijn ervaring gaan we hem leren op meerdere geuren te zoeken en verwijzen.
Bij Dogs Talk werken we bij neuswerk met 4 onderdelen. Containers ( dozen, boxen etc.) , binnen zoeken, buiten zoeken en bij gevorderde honden voertuigen zoeken.
Omdat het heel belangrijk is om de basis goed te leren zal je starten met het onderdeel containers. En wellicht lijkt dit heel eenzijdig, je zult verrast zijn hoeveel verschillende oefeningen je hier mee kunt doen.  Het binnen en buiten zoeken zullen we ook al kort starten, maar dit is zeker nog niet de hoofdmoot in de start van het aanleren. Het is echt afhankelijk van het niveau van je hond hoever we gaan en welke uitdagingen we opzetten voor hem.  Hier zal iedere combinatie op zijn eigen tempo in groeien.

Je krijgt iedere les een beetje huiswerk aan foundation games in de basis die je thuis kunt doen om de geur bij je hond goed in te prenten. Dit zijn korte oefeningen die je ongeveer 2 minuten per keer kunt doet en maximaal 2- 3 keer per dag mag doen. Dus niet bepaald veel werk :-). Bij gevorderde combinaties zal dit niet meer aan de orde zijn, maar zal de instructeur zeker wel aanraden om bepaalde onderdelen of opzetten te oefenen.

Methode
We hebben gekozen om te werken volgens de Amerikaanse methode die door de NACSW ( national association of canine scent work) wordt gevolgd. Hierbij leert de hond de geur inprenting aan door middel van shaping en start je met een enkele geur in dit geval kiezen wij voor tijm.  We gaan de honden op vier onderdelen leren deze geur te verwijzen zoals al hierboven vermeld.

Lesmogelijkheden
Nosework geven we momenteel alleen in privélessen.

Details

Kosten per les
Half uur privéles  € 25,00
( een half uur is voor nose work meer dan genoeg. Daarna is je hond echt moe. Veel langer met hem werken zorgt alleen voor slordige oefeningen en frustratie bij je hond )
Cursuslocatie
Nunhemseweg 56 in Haelen en bij gevorderden op diverse locaties in het Leudal.

Groepsgrootte
Maximaal 2 combinaties per les.( dus 2 honden uit 1 gezin is mogelijk)

Wanneer 
Lessen worden in onderling overleg gepland.

Bekijk het rooster