Project omschrijving

Omschrijving

Voor wie?
Voor alle rassen en leeftijden. Neuswerk ofwel detectiewerk kan geleerd worden vanaf 8 weken en is ook fysiek haalbaar voor oudere honden of honden met een fysieke beperking. Het is hersenwerk voor je hond en hij wordt dan ook mentaal moe.  Tevens bouw je met neuswerk aan de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van je hond. Deze vorm van hondensport is ook uiterst geschikt voor honden die niet overweg kunnen  met andere honden om welke reden dan ook. Bij neuswerk gaat je hond eigenlijk jagen, maar niet op wild etc. maar op geur. Voor veel honden is dit een feestje om te doen.

Voorwaarden tot deelname 
Je hond moet veilig en ontspannen alleen in de auto kunnen blijven indien er met meerdere combinaties tegelijk wordt gewerkt.  Er wordt namelijk steeds maar met 1 hond tegelijk gewerkt zodat er geen afleiding is per combinatie en de hond zich volledig kan concentreren op het neuswerk. Dit is een vaardigheid die je kunt trainen en voor je hond ook in andere situaties zeer handig zal zijn. Hij moet veilig in de auto kunnen verblijven terwijl er eventueel ramen of achterkleppen openstaan voor ventilatie en koele lucht. Het is aan te raden te zorgen voor dekens of schermen die je over je auto kan plaatsen zodat bij zonnig weer schaduw kan worden gecreëerd.
Het is ook mogelijk om privélessen te nemen en dan is jouw hond de enige die aanwezig is op het terrein.

Wat gaan we doen?
Bij Nose Work gaan we je hond opstarten op de eerste geur en dat is tijm. Hij leert dat deze geur hem een beloning oplevert. Hij leert deze geur aan jou als handler aanwijzen op zijn eigen manier. Hij leert de geur aanwijzen in verschillende contexten. Al naar gelang zijn ervaring gaan we hem leren op meerdere geuren te zoeken en verwijzen.
Bij Dogs Talk werken we bij neuswerk met 4 onderdelen. Containers ( dozen, boxen etc.) , binnen zoeken, buiten zoeken en bij gevorderde honden voertuigen zoeken.
Omdat het heel belangrijk is om de basis goed te leren zal je starten met het onderdeel containers. En wellicht lijkt dit heel eenzijdig, je zult verrast zijn hoeveel verschillende oefeningen je hier mee kunt doen.  Het binnen en buiten zoeken zullen we ook al kort starten, maar dit is zeker nog niet de hoofdmoot in de start van het aanleren. Het is echt afhankelijk van het niveau van je hond hoever we gaan en welke uitdagingen we opzetten voor hem.  Hier zal iedere combinatie op zijn eigen tempo in groeien.

Je krijgt iedere les een beetje huiswerk aan foundation games in de basis die je thuis kunt doen om de geur bij je hond goed in te prenten. Dit zijn korte oefeningen die je ongeveer 2 minuten per keer kunt doet en maximaal 2- 3 keer per dag mag doen. Dus niet bepaald veel werk :-). Bij gevorderde combinaties zal dit niet meer aan de orde zijn, maar zal de instructeur zeker wel aanraden om bepaalde onderdelen of opzetten te oefenen.

Methode
We hebben gekozen om te werken volgens de Amerikaanse methode die door de NACSW ( national association of canine scent work) wordt gevolgd. Hierbij leert de hond de geur inprenting aan door middel van shaping en start je met een enkele geur in dit geval kiezen wij voor tijm.  We gaan de honden op vier onderdelen leren deze geur te verwijzen zoals al hierboven vermeld.

Examen
In tegenstelling tot onze andere cursussen is het mogelijk om na verloop van tijd en als je hond er aan toe is, examen te doen. Dit zal op diverse niveau’s mogelijk zijn in de toekomst. Ook kan het zijn dat je je hond per onderdeel examen laat doen.

Niveau’s
We starten in 2019 met de eerste lessen van het NoseWork. Er zal daarna ieder seizoen de mogelijkheid zijn voor mensen die verder willen om naar een hoger niveau te gaan trainen. Omdat de mogelijkheden vrijwel oneindig zijn bij deze sport zal per combinatie worden gekeken hoe snel je vooruit kan en hoe veel je hond al kan. Wij streven ernaar dat iedere hond kan werken op zijn eigen niveau en daardoor ook steeds snel en veel succes behaald. Hierdoor blijft de motivatie en het plezier in Nose work voor zowel baas als hond optimaal.

Details

Kosten per les
Half uur privéles  € 27,50
Een uur les met max. 2 combinaties  € 25,- per persoon
Een uur privéles met twee honden uit hetzelfde gezin € 45,-
Strippenkaart van 5 lessen € 125,-

Cursuslocatie
Nunhemseweg 56 in Haelen en bij gevorderden op diverse locaties in het Leudal.

Groepsgrootte
Maximaal 2 combinaties per les.

Wanneer 
Lessen worden in onderling overleg gepland.

Bekijk het rooster