Project omschrijving

Omschrijving

Voor deze cursus geldt dat er voorlopig een aanname stop is.  Het is wel mogelijk om op de wachtlijst te geplaatst te worden. Indien er een plek vrij komt, worden mensen op deze lijst eerst benaderd.

Voor wie?
Voor alle rassen en leeftijden. Neuswerk ofwel detectiewerk kan geleerd worden vanaf 8 weken en is ook fysiek haalbaar voor oudere honden of honden met een fysieke beperking. Het is hersenwerk voor je hond en hij wordt dan ook mentaal moe.  Tevens bouw je met neuswerk aan de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van je hond. Deze vorm van hondensport is ook uiterst geschikt voor honden die niet overweg kunnen  met andere honden om welke reden dan ook. Bij neuswerk gaat je hond eigenlijk jagen, maar niet op wild etc. maar op geur. Voor veel honden is dit een feestje om te doen.

Voorwaarden tot deelname 
Je hond moet veilig en ontspannen alleen in de auto kunnen blijven. Er wordt namelijk steeds maar met 1 hond tegelijk gewerkt zodat er geen afleiding is per combinatie en de hond zich volledig kan concentreren op het neuswerk. Dit is een vaardigheid die je kunt trainen en voor je hond ook in andere situaties zeer handig zal zijn. Hij moet veilig in de auto kunnen verblijven terwijl er eventueel ramen of achterkleppen openstaan voor ventilatie en koele lucht. Het is aan te raden te zorgen voor dekens of schermen die je over je auto kan plaatsen zodat bij zonnig weer schaduw kan worden gecreëerd.
Indien je liever bij je hond blijft tussen de oefeningen door is dit mogelijk, maar dan mis je als cursist de leermomenten van de andere honden. Dit is een bewuste keuze.

Wat gaan we doen?
In de basis cursus gaan we je hond opstarten op de eerste geur en dat is tijm. Hij leert dat deze geur hem een beloning oplevert. Hij leert deze geur aan jou als handler aanwijzen op zijn eigen manier. Hij leert de geur aanwijzen in verschillende contexten.
Bij Dogs Talk werken we bij neuswerk met 4 onderdelen. Containers ( dozen, boxen etc.) , binnen zoeken, buiten zoeken en bij gevorderde honden voertuigen zoeken.
Omdat het heel belangrijk is om de basis goed te leren zal in de basis cursus vooral gewerkt worden op het onderdeel containers. En wellicht lijkt dit heel eenzijdig, je zult verrast zijn hoeveel verschillende oefeningen je hier mee kunt doen.  Het binnen en buiten zoeken zullen we ook al kort starten, maar dit is zeker nog niet de hoofdmoot van de cursus.

Na het volgen van de basis cursus, kun je verder met moeilijkere oefeningen en stroom je door in een gevorderde groep waar het niveau tussen de honden kan verschillen. Echter dit is juist heel leerzaam en vaak ook leuk, want je leert ook veel van kijken naar andere honden en handlers.

Je krijgt iedere les een beetje huiswerk aan foundation games in de basis die je thuis kunt doen om de geur bij je hond goed in te prenten. Dit zijn korte oefeningen die je ongeveer 2 minuten per keer kunt doet en maximaal 2- 3 keer per dag mag doen. Dus niet bepaald veel werk :-).

Methode
We hebben gekozen om te werken volgens de Amerikaanse methode die door de NACSW ( national association of canine scent work) wordt gevolgd. Hierbij leert de hond de geur inprenting aan door middel van shaping en start je met een enkele geur in dit geval kiezen wij voor tijm.  We gaan de honden op vier onderdelen leren deze geur te verwijzen zoals al hierboven vermeld. Bij gevorderde honden zullen we na lang trainen meerdere geuren gaan inprenten.

Examen
In tegenstelling tot onze andere cursussen is het mogelijk om na verloop van tijd en als je hond er aan toe is, examen te doen. Dit zal op diverse niveau’s mogelijk zijn in de toekomst. Ook kan het zijn dat je je hond per onderdeel examen laat doen.

Niveau’s
We starten in 2019 met de eerste cursussen van NoseWork. Er zal daarna ieder seizoen de mogelijkheid zijn voor mensen die verder willen om naar een hoger niveau te gaan trainen. Omdat de mogelijkheden vrijwel oneindig zijn bij deze sport zal iedereen eerst een basis cursus moeten volgen en kan je daarna doorstromen naar een gevorderde groep, de advanced cursisten. Hier zal per groep bekeken worden welke oefeningen er gedaan worden en per combinatie bepaald worden wat er al mogelijk is. Wij streven ernaar dat iedere hond kan werken op zijn eigen niveau en daardoor ook steeds snel en veel succes behaald. Hierdoor blijft de motivatie en het plezier in Nose work voor zowel baas als hond optimaal.

Details

Cursusduur
8 lessen van  ongeveer 1,5  uur

Cursuslocatie
Nunhemseweg 56 in Haelen

Groepsgrootte
Maximaal 4  deelnemers per cursus ( minimale leeftijd 14 jaar)

Kosten
€ 150,-

Wanneer 
Zie Rooster.

Bekijk het rooster