Project Description

Omschrijving

Voor wie?
Voor alle rassen en elke leeftijd. Je hond moet alleen in de auto kunnen blijven (de auto’s blijven nooit onbeheerd)

Wat gaan we doen?
Een geurspoor volgen zit bij iedere hond in zijn genen. Dit talent moet hooguit bij de ene hond meer gestimuleerd worden dan bij de andere. Net zo goed als het concentratie of doorzettingsvermogen. Maar of je hond nu groot of klein is, een rashond of kruising , jong of oud, speuren kunnen ze allemaal. En meestal met heel veel plezier, want ze zijn er gewoon voor gemaakt. In deze tak van sport, want dat is het echt, komt geen druk of dwang aan de orde. Iedere hond speurt op zijn eigen manier en krijgt hierdoor ook een hoge mate van zelfstandigheid. Het is een lichamelijk en geestelijk zeer inspannende bezigheid, voor zowel hond als handler. Je moet nauw samenwerken met je hond en je hond leren “lezen” om tot het beste resultaat te komen. Het is een vorm van samenwerken die ook de onderlinge band zal versterken. En let op, het is echt verslavend, want het is zo ontzettend leuk om je hond succes te zien hebben op dit gebied, dat geeft ook je hond een supergevoel en jij als handler bent natuurlijk beretrots op je maatje als hij de “vermiste persoon” heeft gevonden.

De speurlessen zijn iets anders van opbouw dan onze normale cursussen. Als je deel wilt nemen aan de speurgroep dan wordt je lid van deze groep en ga je meedraaien in de wekelijkse speuravonden. Dit betekent dat je iedere week een andere taak hebt. De ene week loop je met je hond een spoor, de andere week ben je spoorloper, de week erna wellicht alleen oppas bij de auto’s voor de honden die nog moeten wachten en je kunt ook mee lopen met iemand die een spoor loopt met zijn hond om ook hier van te leren hoe honden een spoor uitwerkt en hoe je als handler alle signalen moet leren lezen.

Deze opzet betekent dat je dus niet iedere week zelf met je hond aan het speuren bent, maar dat dit afgewisseld wordt. Dit betekent niet dat je niet aanwezig hoeft te zijn als je zelf niet met je hond aan het speuren bent. Want je wordt dan ingezet als spoorloper of oppas. Als je niet kunt en je bent bijvoorbeeld aan de beurt als spoorloper, dien je zelf voor een vervanger te zorgen.

Waarom een oppas?  Het is de bedoeling dat als je hond niet aan het speuren is, hij lekker rustig in de auto blijft en daar wacht tot hij aan de beurt is. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is het voor sommige honden té afleidend als er nog een andere hond meeloopt  al is het op afstand. Ten tweede is voor je hond heel erg vermoeiend om ook mee te lopen op andere sporen en is hij niet fit genoeg om zijn eigen spoor te lopen. Dit is jammer, want daardoor leert hij minder snel en raakt hij wellicht door vermoeidheid ook gefrustreerd. Dit willen we natuurlijk niet, want het moet leuk zijn voor jou en je hond.

De speurgroep zal minimaal 8 lessen lopen en is iedere week op dezelfde tijd. De tijdsduur kan iets verschillen, afhankelijk van de sporen die gelopen worden.  Je speurt dus 4 x zelf met je hond.

Om deel te nemen aan deze speurgroep, dient je hond dus geen problemen te hebben met in de auto wachten of door een vreemde te worden aangehaald om bijvoorbeeld even water te krijgen etc.

Details

Cursusduur
9 lessen
( voor nieuw startende cursisten is er op woensdag 1 mei 2019 een verplichte theorie/informatie avond)

Groepsgrootte
Maximaal 8 deelnemers per cursus ( minimale leeftijd 18 jaar)

Kosten
€ 115,- per cursus

Wat heb je nodig:
– stevige schoenen
– voor je hond een goed passend tuig en een lange lijn van minimaal 5 meter.
– 2-3 bakjes met vlees of een bakje met meerdere lekkere beloningsbrokjes waar je hond echt gek op is.
– Een waterfles voor je hond. Dit is echt zeer wenselijk omdat je hond veel dorst krijgt van het speuren. Deze moet je tijdens de les bij je hebben.
– Een geurobject ( sjaal, zakdoek etc. ) waar jouw geur aan zit voor de keren dat je spoorloper bent.

Wanneer
Zie lesrooster voor actuele data en dagen

Bekijk het rooster