Ieder nieuw jaar nemen we ons met zijn allen voor om weer allerlei zaken beter, anders of misschien zelfs opnieuw te gaan doen. We doen dit omdat we aan het einde van het vorige jaar vaak reflecteren op de afgelopen 12 maanden en het gevoel hebben dat het nodig is om wat verandering aan te brengen. Dit kan diverse oorzaken en redenen hebben en die zijn vast niet allemaal even rationeel of haalbaar. En we doen dit allemaal bewust of onbewust. Omdat we graag iets beter willen doen of anders willen zijn. Best bijzonder eigenlijk dat we dit streven toch altijd hebben. Om iets beter te doen en onszelf of onze omgeving beter, mooier, anders te willen maken.

Maar dieren hebben dat niet. Zij denken niet op deze manier bewust na over hun leven en hun daden en al helemaal niet over de gevolgen ervan. Zij leven in het hier en nu, in het moment en beleven de dagen, maanden en jaren iedere dag zoals ze zijn. Ze streven er niet naar om dingen te veranderen. Om onze honden als voorbeeld te nemen. Zij leven bij ons en zijn volledig overgeleverd aan hoe wij hun dagindeling maken en voor beweging, uitdaging, voeding en gezelschap zorgen. Ze hebben hier vaak geen keuzes in en denken ook niet na over hoe ze die keuzes anders zouden kunnen maken. Ze accepteren hoe hun leven is en voor gelukkig een groot deel van onze honden is het leven best heel aangenaam.  En ze plannen geen dieet voor de komende maand, ze laten dat lekkere bot niet liggen omdat ze anders misschien te dik worden, en zullen zeker dat voor hun overheerlijke hapje vossenpoep niet laten liggen in het kader van deze keer nadenken en niet overgeven thuis. Ze willen wellicht wel vaker en langer buiten rennen, maar proberen niet met zijn allen de deur op te maken en die keuze zelf te maken zonder hun eigenaar. Ze zouden misschien liever dat andere voer eten, maar ze weten niet beter en eten toch met smaak hun bak leeg.  En naast dat ze niet bedenken dat ze hun leven wat anders zouden willen inrichten, geven ze iedere dag weer die onvoorwaardelijke liefde aan ons, hun eigenaar. Ze zijn iedere dag weer blij als we thuiskomen en doen altijd hun best als we met ze trainen. Ze nemen zich niet voor om dat dit jaar beter te doen, nee het is hun natuur om dat gewoon te doen. Om er altijd voor ons te zijn, wanneer we ze maar nodig hebben. Want honden zijn wellicht zoals Ricky Gervais het ooit zei in een van zijn shows de meest onbaatzuchtige en geweldige dieren die er bestaan.

Ik hou zielsveel van mijn drietal en doe ze soms echt tekort. Door drukte of andere omstandigheden meestal, maar eigenlijk verdienen ze meer. Want als ik thuiskom, dan zijn ze altijd zonder uitzondering ontzettend blij en geven me het gevoel dat ik de belangrijkste persoon in de wereld ben. Ze zijn bij me als ik zit te werken, ze liggen naast me als ik tv kijk, ze waken over me als ik slaap. Het minste dat ik voor hun kan doen is me dit jaar niet alleen voornemen, maar het ook doen, dat ik ze minstens dezelfde liefde en aandacht geef als zij mij geven. Want als onze honden zonder het zich voor te nemen dit al dagelijks doen, is het voor ons toch een kleine moeite om dit ook te doen.

Ik geloof oprecht dat de meeste mensen die dit lezen heel veel doen voor hun hond en ook zeker met alle liefde voor ze zorgen, dus voel je niet aangesproken. Ik denk gewoon dat we met regelmaat onze viervoeters voor vanzelfsprekend nemen en zo aan het begin van dit nieuwe jaar, reflecteer ook ik graag en deel dit dan met jullie. Mijn honden hebben een goed leven, absoluut, maar ik kan het altijd nog net een beetje beter maken 😊

Meest recente berichten

Archief