Afvallen enzo
Zoals ieder jaar in januari heb ik ook weer goede voornemens gemaakt om het nieuwe jaar in te luiden. Ik wil graag wat kilo’s kwijt die er door alle trubbels van de laatste maanden toch weer ongemerkt aan zijn gekomen, ik ga dit jaar eindelijk beginnen met de opleiding voor gedragstherapie en ik hoop dit jaar met mijn honden weer een paar mooie en gezonde nestjes te mogen krijgen.

Die kilo’s wilde ik eigenlijk het liefst meteen kwijtraken, als het even kan in een paar weken. Ik heb het al eens eerder gedaan en ik weet dat het haalbaar is, maar het zorgde voor mij voor veel frustratie, chagrijnige buien en soms ook een tekort aan energie. Dus de eerste dagen dacht ik dat toch weer te gaan doen, maar ik kwam mezelf alweer heel snel tegen en heb dit jaar besloten dat ik niet heel snel wil afvallen, dus geen crash dieet, maar dat ik mijn volledige eetpatroon eens ga aanpakken. Samen met mijn lieve jongste die ontzettend veel van voeding weet, ben ik gaan kijken wat ik kan veranderen, zoals meer donker brood eten, minder vlees, meer groente, gezonde tussendoortjes etc. Daarnaast mag ik van mezelf best af en toe zondigen en iets eten wat niet onder de noemer gezond valt, zoals een lekkere wafel of wat winegums, waar ik aan verslaafd ben. Ik weet zeker dat ik door deze veranderingen de kilo’s langzaam wel kwijt ga raken en dat ik me ondertussen ook nog eens lekkerder ga voelen. Ik merk nu al verandering in mijn lichaam, dus ik ben op de goede weg.

Bedenk dat hij vaak alleen jou heeft en jij voor hem zijn wereld bent, dus hij heeft best recht op wat een op een tijd van zijn favoriete mens in de wereld.

Maar niet alleen voor onszelf is het soms fijn om goede voornemens te hebben, ook voor onze viervoeters zouden we misschien zo af en toe ook een goede voornemens moeten nemen.
Want bij ons allemaal sluipt het er in sommige periodes wel eens in, dat je wat minder echte aandacht aan je hond geeft en hij moet volstaan met de dagelijkse wandelingen. Dat je gewoon zo druk bent, dat hij wel veel bij je mag zijn, maar dat je geen tijd voor hem hebt. Of die vervelende gewoonte die hij zich ineens heeft aangeleerd om bijvoorbeeld toch steeds op te springen bij bezoek, of aan zijn mand te knagen als je er niet bent, daar heb je gewoon de energie of tijd niet voor genomen om dat weer in goede banen te leiden.

Probeer als je het druk hebt naast de wandelingen, toch ook even speciaal tijd te maken om met je hond even extra te knuffelen, misschien even een hersenwerkje te doen of 5-10 minuten te trainen op oefeningen die misschien weer even moeten worden opgefrist.

Zo krijgt je hond even die echte aandacht en vaak is het voor jou een goed rustmoment en kun je je hoofd even leeg maken. Bedenk dat hij vaak alleen jou heeft en jij voor hem zijn wereld bent, dus hij heeft best recht op wat een op een tijd van zijn favoriete mens in de wereld. Ook honden die met meerdere in huis wonen, kunnen dat zeer waarderen, ook al hebben ze altijd een speelmaatje.

En net zoals het bij ons het beter is om niet voor een quick fix te gaan (crash dieet) werkt dit voor je hond natuurlijk ook niet. We kunnen een hond zijn gedrag niet veranderen door methodes toe te passen die bijvoorbeeld populair zijn bij een zekere Mexicaan, waarvan ik de naam maar niet zal noemen. Op de lange duur is gedragsverandering alleen mogelijk als we ook de emotie die erbij hoort aanpakken en onze honden een alternatief bieden voor het ongewenste gedrag. Dus laten we ons eens voornemen om dit jaar de gedragingen die onze honden laten zien waar we minder blij mee zijn, stap voor stap aan te pakken door zijn dagelijkse patroon hierin langzaam te veranderen. Om als voorbeeld te gebruiken “het opspringen naar bezoek”. Ga niet ineens een knietje geven als hij dit doet of hem in zijn nekvel pakken, maar probeer door middel van oefenen met bijvoorbeeld de clicker hem te belonen voor het blijven staan op vier pootjes. Heb geduld met dit soort gedrag, want het is heel belonend voor je hond. Het alternatief dat je hem biedt moet dan ook veel leuker zijn en meer opleveren. Dit geldt eigenlijk voor al het ongewenste gedrag dat je hond vertoont. Bedenk eens goed waarom hij dit doet, wat levert het hem op en wat kun je hem als alternatief bieden zodat het ongewenste gedrag wordt omgebogen naar gewenst gedrag.

Een ander goed voornemen is wellicht om ook je hond wat gezonder te laten eten. Natuurlijk proberen we als we trainen en zeker bij nieuwe oefeningen de beloning zo lekker mogelijk te maken, zodat je hond er ook voor wilt werken, maar ongemerkt geven we onze honden ook veel extra’s tussendoor die misschien ook in een gezondere variant hadden gekund. Zo kun je je hond als tussendoortje best eens een stukje fruit of groente geven, veel honden zijn dol op banaan, mandarijn of appel ( pas op dat je van de appel niet te vaak het klokkenhuis geeft, de pitjes zijn niet zo gezond) , geef overigens nooit druiven, want de pitten van een druif zijn giftig voor je hond. Naast fruit zijn gedroogde hondensnacks het meest gezond.

Deze kun je in dierenspeciaalzaken zeker krijgen, stukjes runderlong, pensstaafjes, bullepees, gedroogde kipfilet etc. zijn allemaal prima om af en toe tussendoor te geven. Geef liever niet te vaak hondenkoekjes van bijvoorbeeld bonzo of pedigree pal, gerookte snacks of dental sticks, deze zijn vetter en maken al snel dikker dan bedoeld. Ben je helemaal enthousiast, koop dan een droogmachine en droog zelf stukjes fruit, vis, vlees of groente voor je viervoeter. Je hond zal het heerlijk vinden.

Afsluitend wil ik nog zeggen, dat ik iedereen gewoon een fantastisch 2016 wens, goede voornemens of niet, doe waar je gelukkig van wordt en geniet van de kleine dingen die je meemaakt al dan niet met je hond. Dan zal komend jaar sowieso meer dan geslaagd zijn.

Meest recente berichten

Archief