Misschien klinkt het een beetje gek deze titel, een hond is een gezelschapsdier. Zo wordt er ook naar honden verwezen als we ze willen categoriseren, het zijn gezelschapsdieren ! Na het zoveelste telefoontje van een eigenaar die niet snapt dat zijn hond na 2 weken !!  nog niet alleen kan zijn, moet het me toch even van het hart en schrijf ik deze blog wellicht met iets te veel emotie.  Mijn excuus vooraf als iemand zich erg aangevallen voelt, maar overdrijven maakt duidelijk, en soms is dat heel erg nodig.

Iedere dag worden er nog vele honden, van alle leeftijden, lange uren per dag alleen thuis gelaten. Als ze een beetje mazzel hebben dan komt er misschien iemand 1 keer per dag om ze even uit te laten, maar dat is het dan ook. En somt moet zo’n hond moet de hele dag in een bench doorbrengen, een ander buiten in een kennel en de gelukkigen onder hun mogen vrij rondlopen in huis.

Zo wordt er ook naar honden verwezen als we ze willen categoriseren, het zijn gezelschapsdieren !

Voor alle honden die langer dan 5 uur (dat is wat mij betreft het absolute maximum) aan een stuk alleen blijven overdag geldt dat ze al die tijd eigenlijk zijn veroordeeld tot eenzame opsluiting voor die uren.  Wachtend tot hun baas thuis komt, wachtend tot ze niet meer alleen zijn in hun heus wel vertrouwde omgeving, maar met niemand die er voor ze is. Soms met allerhande geluiden van de omgeving die al dan niet angst of onzekerheid kunnen opwekken.
En waarom? Omdat hun eigenaar heeft besloten of bedacht dat het heel normaal is om je huisdier zoveel uren alleen te laten. Dat de hond van de buren dat toch ook kan en de hond die ze vroeger thuis hadden was ook de hele dag alleen en dat ging helemaal prima.

Ik realiseer me echt dat dit heel erg zwart-wit klinkt en dat er heus wel honden zijn die het wel soort van ok vinden, maar ik geloof oprecht dat ook deze honden indien ze de keus hadden echt liever iemand thuis zouden hebben.  Honden zijn geen solitaire dieren en ja weer uitzonderingen daargelaten. Wij hebben ze zo gefokt dat ze volledig afhankelijk zijn van ons en niet echt vrije keus hebben hoe en waar ze zich bevinden. Dus de enige optie is wachten of zoals een deel van deze honden ook gaat doen, de boel vernielen, piepen, blaffen, of urineren dan wel poepen in huis.
De groep honden die in de laatste categorie valt wordt dan gediagnosticeerd met niet alleen kunnen zijn of verlatingsangst ( wat echt twee verschillende dingen zijn) en de eigenaren met deze honden zullen meer gemotiveerd zijn om iets aan dit probleem te doen. Immers hun huis wordt er niet mooier op of ze krijgen problemen met de buren in verband met aanhoudend geblaf.
Deze honden hebben nog de kans dat hun eigenaar zijn best gaat doen om een oplossing te vinden zodat ze niet zolang alleen hoeven te zijn. Echter onderzoek1 heeft uitgewezen dat er veel meer honden zijn die echt heel ongelukkig zijn als ze alleen moeten blijven thuis, maar dit niet laten zien door een van de drie dingen die ik eerder benoemde, namelijk vernielen, vocaliseren of onzindelijkheid. En dus denkt de eigenaar onterecht dat zijn hond het prima vindt om alleen te blijven.

Dus de enige optie is wachten of zoals een deel van deze honden ook gaat doen, de boel vernielen, piepen, blaffen, of urineren dan wel poepen in huis.

De realiteit is dat je hond gewoon niks anders kan doen dan wachten tot dat zijn baas thuis komt en dan ook oprecht nog tijd inruimt voor de hond. Persoonlijk krijg ik steeds vaker het gevoel dat een hond gewoon bij het “perfecte plaatje” past. De eigenaren die hun hond vele uren alleen laten, zijn vaak ook de eigenaren die niet zo heel lang hebben gezocht naar hun pup en ook niet heel bewust voor een bepaald ras hebben gekozen. Ja heel kort door de bocht dit allemaal, maar ik schrijf dit artikel ook vanuit mijn standpunt en mijn persoonlijke ervaringen.
Ik snap de behoefte aan een hond echt. Ik heb er zelf immers niet voor niks meerdere. En ik geniet van mijn honden op dagelijkse basis. Niet alleen van het samen wandelen, maar vooral van het gewoon samen zijn. Ik ben er namelijk het grootste deel van de dag voor ze. Ja met onderbrekingen van enkele uren gedurende de dag, maar zelden langer dan 3 uur aan een stuk. Ik geef gewoon les en doe consulten en dat is niet altijd om de hoek. Indien ik weet dat ik langer dan 4 uur weg ben, zorg ik altijd voor oppas. Mijn honden zijn niet eens alleen, ze zijn met zijn 3en en hebben elkaar, maar toch voelt het niet goed om ze zo lang alleen te laten. Ook omdat ze het niet gewend zijn, laten we daar heel eerlijk over zijn, maar ook omdat ik het gewoon lang vindt, meer dan 4 uur.

 

Wat is nu mijn bedoeling met deze blog ?  Allereerst dat als je een hond wilt nemen, dat je goed nadenkt of je daar echt tijd voor hebt en je voldoende thuis bent voor je hond. Je neemt een gezinslid in huis ! Daar heb je een verantwoordelijkheid voor en een zorgplicht. Dus neem die taak niet te licht op en denk goed na voor je de keuze maakt. Denk niet, ow mijn ouders willen vast wel een keer oppassen en dat meisje van de buren vindt honden zo leuk, die past wel op etc. Als je niet voldoende uren thuis kunt zijn, zorg dan eerst dat je dit hebt opgelost voor je een hond aanschaft. En er zijn heus wel opties, zoals dagopvang, hondenuitlaatservice, iemand die in je huis komt oppassen of misschien wel iemand in je omgeving waar je hond naar toe mag als je te lang weg bent. Denk hier serieus over na, check of de kosten niet te hoog zijn en kies dan pas voor een hond. Heb je al een hond en realiseer je je misschien nu dat je hem of haar toch wel wat lang alleen laat, zoek dan naar een oplossing. Sluit je ogen niet voor wat je misschien liever niet wilt zien en zorg voor een aantal uren opvang zodat je hond niet onnodig veel stress ervaart gedurende de tijd dat je er niet bent.

Er is voldoende te bedenken voor opvang, maar het beste is natuurlijk dat je niet te veel weg bent. Een goed opgevoede hond mag vaak overal mee naar toe, daarom is tijd besteden aan een goede opvoeding altijd belangrijk. Veel werkgevers zullen inmiddels door corona hebben gemerkt dat thuiswerken helemaal niet zo slecht is voor de productiviteit van hun werknemers. Vraag eens of dit voor de toekomst ook mogelijk is zodat je meer dagen thuis bent. Vaak zijn er ook  mensen in je omgeving die wellicht niet de kosten of de dagelijkse lasten van een hond willen of kunnen dragen, maar met alle liefde enkele dagdelen voor jouw hond willen zorgen. En zo is er nog veel meer te bedenken als je maar wilt en een beetje creatief bent om te zorgen dat je hond geen dagen alleen zit.

Een goed opgevoede hond mag vaak overal mee naar toe, daarom is tijd besteden aan een goede opvoeding altijd belangrijk.

En tenslotte, ja soms is een tweede hond erbij een oplossing, maar…. Vaker niet dan wel  veroorzaakt dit alleen maar meer stress. Het elkaar aftasten en accepteren van een andere hond in huis is ook een proces van vaak maanden. Dus dit zal niet altijd meteen een positief effect hebben. Daarnaast is het ook voor twee honden nog steeds niet goed om lang alleen te zijn.

Ik snap dat er veel mensen zullen denken dat ik overdrijf, dat het allemaal echt niet zo erg is. En ja ik stel de zaken absoluut heel zwart-wit voor en met een duidelijk mening. Soms is dat echter nodig om je punt duidelijk te maken. En ik hoop oprecht dat dit gelukt is.

 

Meest recente berichten

Archief