We weten allemaal dat tijdens opleiden en leren bij mensen je niet een continue stijgende lijn doorloopt. Soms is er een grote stijging gevolgd door een tijdelijke dip en er zijn altijd hobbels op de weg. Dingen die makkelijker of moeilijker gaan om zeer diverse redenen.

Hoewel ons verwachtingspatroon vaak anders is, werkt dit in de opvoeding en de training van onze viervoeters ook zo.
Ik werd hier zelf even aan herinnerd deze week. Sky heeft haar eerste twee jaar bij ons veel hele kleine stapjes vooruit gemaakt en met enig regelmaat forse stappen terug. Haar leerbaarheid was niet altijd even groot. Hier wen je aan en je gaat de kleine stappen vooruit waarderen. De afgelopen maanden echter maakte ze vaak grote sprongen vooruit met weinig stappen terug. Nu ben ik ook maar mens en wen je hieraan en dus ga je je verwachtingspatroon hierop instellen.

De afgelopen weken zijn de winning streaks even op. Zoals gezegd was ik gewend aan deze continue overwinningen dus de moed zakte me, in week drie van deze laatste hobbel, letterlijk even in de schoenen, tenslotte ben ik ook maar mens. Tijd om even te evalueren en te relativeren. Het gaat namelijk helemaal niet slecht. Sky heeft zo nu en dan een “blip”. Zo ben ik deze fases in het leven van mijn vrolijke stuiterbal gaan noemen. Soms hebben deze “blips” een aanwijsbare reden maar vaak ook niet en ik kan ze de ene keer beter handelen als de andere keer.

Leren bij mensen en honden gaat niet helemaal vanzelf. De manieren waarop wij en onze honden leren zijn divers en hoewel dit enorm interessant is ga ik hier even niet verder op in. Deze leerprocessen zorgen ervoor dat we veranderen hoe we ons voelen, hoe we denken en hoe we ons gedragen. Door te leren veranderen we letterlijk het brein. We noemen dit neuroplasticiteit, dit zorgt ervoor dat er nieuwe verbindingen kunnen worden gemaakt tussen zenuwcellen. Hierdoor kunnen we leren en gewoonten en gedrag veranderen. Hoe vaker je vervolgens een patroon herhaalt hoe sterker de neurale verbinding wordt en hoe gemakkelijker het gedrag. Moraal van het verhaal leren is dus best een intensief proces en er zijn veel factoren van invloed op hoe gemakkelijk of moeilijk dit proces verloopt.

Voor onze gezellige viervoeters is het allemaal niet heel veel anders dan bij ons.

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op hoe leerbaar je hond is in het algemeen maar ook op specifieke momenten in de dag of week. Tenslotte is je hond ook maar hond : -)

Soms heeft je hond gewoon een off day, is hij moe door andere activiteiten, zit het emmertje vol omdat je spannende dingen hebt gedaan, zit hij in de pubertijd en is het lijf met allemaal andere belangrijke dingen bezig of heeft hij om andere reden last van zijn lijf. Owja en dan niet te vergeten de erfelijke aanleg voor bepaalde gedragingen die een enorme rol kan spelen. Allemaal factoren waardoor we niet altijd het gedrag te zien krijgen dat we hadden gewenst. Of dit nu gaat om al aangeleerd gedrag of nieuw gedrag dat we willen aanleren. Hiernaast zijn nog heel veel andere dingen te bedenken die van invloed zijn op de leerbaarheid en het gedrag van je hond.

Nu kunnen we onze honden veel leren behalve leren praten, dus het is aan ons om goed te worden in het lezen van het gedrag van onze honden en vervolgens zo goed en zo kwaad als het gaat in te schatten hoe de vlag erbij hangt : -) en hierop in te spelen.

Een aantal dingen om goed te kunnen leren en goede keuzes te kunnen maken op dagelijkse basis zijn van belang; zo moet je hond uitgerust zijn, zet je hem op voor succes, laat je hem onderdeel uitmaken van het proces (veel shapen), zorg je dat kleine stapjes de juiste kant op de moeite waard zijn (veelvuldig en goed belonen) en werk je met de hond die je voor je hebt (ofwel vergelijk je hond niet met die van je buurman of je andere/vorige hond).

Zorg voor activiteiten waar jullie allebei blij van worden en wees kritisch hierop! Zorg voor genoeg rust voor jullie beiden en wees blij met alle jullie vorderingen hoe klein ook. Heb een gezonde dosis humor als het gaat om “blips” of het nu gaat om die van jou of die van je hond ; -).  Maar bovenal geniet van je viervoeter met al zijn eigenaardigheden!

En zakt de moed je je in de schoenen relativeer en evalueer..

Meest recente berichten

Archief