Omdat je als nieuwbakken puppyeigenaar vaak vol met vragen zit, hebben we voor iedereen die net een pup heeft of binnenkort krijgt een serie aan tips opgesteld die het opvoeden van je pup wellicht net wat eenvoudiger maken. Vandaag de eerste 5 tips.

1) Deze pup is van jou, dus jij bepaalt !
De eerste en belangrijkste tip: “ Dit kleine pupje is van jullie en niet van de rest van de wereld. Dus jij bepaalt hoe je hem of haar opvoedt, welk voer hij krijgt, waar hij mag slapen, of je hem wel of niet overal mee naar toe neemt etc. “  Kortom laat je  niet gek maken door alle adviezen van de mensen om je heen en volg vooral je eigen gevoel en gezonde verstand. Dus onze adviezen zijn ook voor jou om te beoordelen naar je eigen gevoel en haal eruit wat voor jou werkt en logisch is.

2) Geef je pup minimaal 2 weken tijd om te wennen
Je pup zal de eerste 2 weken dat hij bij jullie woont vooral moeten wennen aan zijn nieuwe huis. Hij is immers ineens weg bij zijn mama en broertjes en zusjes, in een vreemd huis met nieuwe vreemde mensen en soms ook nog andere honden of dieren.  Die 2 weken heeft hij echt nodig om zijn nieuwe wereld te leren ontdekken. Vaak betekent dit dat hij in die eerste 2 weken nog vrij rustig en soms terughoudend is. Geef je pup deze tijd om rustig te wennen. Hij hoeft niet persé iedere dag 4 keer te wandelen.  Hij hoeft niet meteen overal mee naar toe om te socialiseren en hij hoeft vooral niet door iedereen te worden geaaid en op schoot te worden gepakt.
Pups hebben echt even nodig om te leren dat dit hun nieuwe huis wordt en daarna zullen ze pas hun”echte “ karakter tonen. Dus ben niet verbaasd als je lieve, rustige en veel slapende pup na twee weken misschien een druktemaker wordt die vol overal op afgaat en ineens gedrag laat zien dat je nog niet had gezien. Hij is dan pas gewend en voelt zich veilig genoeg om zichzelf te kunnen zijn. Een goed teken dus !

3) Bouw alleen zijn heel goed op
Het in huis nemen van een pup is meestal een doordachte keuze geweest. Daar hoort ook bij dat je deze pup een veilig huis biedt en hem alles wat hij nodig heeft om een fijn leven te hebben wilt bieden. Een van de moeilijkste en belangrijkste dingen die je je pup zult leren is dat jij niet altijd thuis zult zijn voor hem. We horen vaak : ‘ ja ik neem 2 weken vrij als de pup komt en dan moet hij het wel kunnen”……   Bedenk dan eens wat je van je pup vraagt als je  hem na 2 weken alleen zou laten. Honden zijn roedeldieren.  Door hem na 2 weken hele dagen of grote delen ervan alleen te laten, creëer je een hond die zich overdag ellendig zal voelen en alleen. Hij heeft niks anders te doen dan te wachten tot jij thuiskomt en meestal zul jij als je thuiskomt ook nog dingen  moeten doen die niks met hem te maken hebben, zoals boodschappen doen, koken en huishouden.  Hij zal worden uitgelaten en er zal wel wat met hem gespeeld worden, maar dat is maar een heeel klein deel van zijn dag.
Ik besef dat dit heel hard klinkt op deze manier, maar ik vraag iedereen die een pup heeft of krijgt hier heel goed over na te denken. Een pup kan bij ongeveer 3 maanden maximaal 2-3 uur alleen zijn zonder dat hij daar echt last van heeft. Nee, niet iedere hond zal laten zien dat hij zich niet ok voelt als je weg bent, maar veel honden ervaren het wel zo.  Realiseer je goed dat als je besluit een pup te nemen dat je kiest voor: meer thuis zijn, rekening houden met zijn behoeften en zorgen voor zijn fysieke en mentale gezondheid.  Daar hoort ook bij dat hij niet overmatig alleen is.
Nu kun je natuurlijk niet voorkomen dat je hond af en toe alleen moet zijn omdat we hem niet altijd mee kunnen nemen en dat is ook prima, zolang hij maar heeft geleerd dat jij weer terugkomt en dat er is voorzien in zijn behoeften.
Bouw bij pups het alleen zijn op in kleine stapjes. Zorg dat hij moe is, zijn behoefte heeft gedaan en goed gegeten en gedronken heeft. Probeer in het begin hem net niet lang genoeg alleen te laten zodat hij praktisch net wakker wordt als je terugkomt. Voorkom dat je pup in paniek raakt als je weggaat. Heb je geen idee wat hij doet als je weg bent, film het dan eens met je mobiel.  Meten is weten !  Speel niet eerst heel druk en ga dan weg. Dan is je pup nog in hoge opwinding en mocht hij zich al zorgen maken als je weggaat, dan zal dat veel sneller getriggerd worden als hij nog hyper is. Leer hem dat zijn bench of welke plek hij ook heeft, prettig is en zorg dat hij op deze plek niet te veel prikkels van buiten krijgt.  Geef hem iets lekkers als je weggaat, bij voorkeur voor je weggaat, zodat hij er mee bezig is als je vertrekt. Een gevulde kong is bijvoorbeeld goed en veilig kauwspeelgoed. In ons Ebook creatief voeren staan naast onze ideëen over creatief voeren ook nog enkele kauwmogelijkheden verder toegelicht

4) Overdaad schaadt
Je pup goed socialiseren is absoluut belangrijk. Maar er is een verschil tussen socialiseren en overprikkelen en overdreven blootstellen aan allerlei nieuwe mensen, dieren en omgevingen.
Door té vaak en té veel met je pup socialisatie activiteiten te doen zoals, naar de stad, in de bus, naar de school, naar de winkel, naar bezoek,  naar andere honden etc. te gaan, kan je hem juist gaan sensitiseren zoals we dat noemen. Als een pup te vaak over zijn grens heen gaat van wat hij nog prettig vindt, wordt hij uiteindelijk juist overgevoelig ( sensitief) voor al die prikkels waar je juist van zou willen dat hij ze als normaal gaat beschouwen.  Dit betekent dat je alle nieuwe dingen die je met je pup onderneemt graag kort en positief houdt. Bijvoorbeeld, een keer mee naar het schoolplein en een paar kinderen hem laten aaien terwijl je hem op de arm hebt. Niet hem op de grond zetten en een hele groep gillende kinderen om hem heel laten staan met graaiende handen. Je kunt je voorstellen dat dit juist als onprettig kan worden ervaren door een pup. En natuurlijk is niet iedere pup hetzelfde, maar het principe blijft wel hetzelfde. Socialiseren is goed, maar doe het met rust, bouw het in kleine stapjes op als je merkt dat iets nog heel spannend is en houdt het kort en leuk.

5) Een bench wel of niet en is er nog iets anders ?
Inmiddels weten we dat een bench een prima optie is om je pup te leren op zijn eigen plekje te slapen, veilig en vertrouwd. Ook is het een prima plek om je pup even “veilig”  weg te zetten als je niet op hem kan letten. En natuurlijk leert hij zo veel sneller zindelijk worden. Tenslotte is het beperken van de ruimte van je pup soms de enige manier om hem te leren dat hij ook kan gaan slapen als hij moe is en niet in de tafelpoot hoeft te gaan bijten of de gekke 5 minuten te hebben.
Duidelijk dus dat we absoluut een groot voorstander zijn van een bench. Maar er kunnen diverse redenen zijn dat je als eigenaar liever geen bench gebruikt. Bijvoorbeeld omdat je meerdere honden hebt en je pup toch wat vaker apart moet zitten voor zijn hoognodige rust dan wanneer er geen andere honden in huis zouden zijn, of je hebt kleine kinderen in huis die nog kruipen en je zult je pup dus meer moeten scheiden van je kinderen dan je zou willen of misschien gaat het gewoon tegen je gevoel in om je pup “op te sluiten” .  Eigenlijk maakt het niet uit welke redenen je hebt om geen bench te willen of kunnen gebruiken. Er zijn gelukkig ook alternatieven. Het is namelijk wel heel belangrijk om je pup te leren dat hij zijn rustmomenten moet pakken en dat hij ook de kans krijgt om echt diep te slapen en niet alleen maar hazeslaapjes doet. Bovendien is het onmogelijk om 24 uur per dag je pup in de gaten te houden.  En pups doen nu eenmaal dingen die we meestal niet als heel wenselijk gedrag zien omdat ze nog moeten leren dat dit niet de bedoeling is. Door ze dan te beperken in een ruimte waar ze niks kunnen doen wat jij niet wilt, leren ze ook niet om dat verkeerde gedrag te herhalen. Wat zijn nu die alternatieven ?  Denk dan aan een kamerkennel die verkrijgbaar is in verschillende hoogtes, deze zijn er in verschillende afmetingen en geven je pup  meer bewegingsvrijheid. Of een traphekje waarmee je een ruimte kunt afsluiten, maar je pup jou toch nog kan zien, zoals bijvoorbeeld een bijkeuken, keuken of hal waar hij niet veel kwaad kan.
Deze opties zorgen ervoor dat je pup meer ruimte heeft, waar hij volop kan spelen, maar ook lekker kan slapen. Bedenk wel dat als je pup nog niet zindelijk is, dat een grotere ruimte hem nog wel de mogelijkheid geeft het ergens in een hoekje te doen. Wij raden het gebruik van een dergelijke kamerkennel ook pas aan als je pup al goed kan aangeven dat hij naar buiten moet of gewoon al heel goed wacht tot jij met hem naar buiten gaat.

Een kamerkennel kan hoog of laag zijn. Net hoe gemakkelijk je hond eruit probeert te komen. Dit zal per hond en ras verschillend zijn.

Tenslotte goede benchtraining helpt om je pup te leren dat deze plek fijn en veilig is. Om deze plek zo leuk mogelijk te maken helpen de volgende zaken zeker:
– Laat je pup al zijn maaltijden in de bench of kamerkennel eten. Zo leg je al vanzelf een hele positieve associatie met deze plek.
– Als je pup niet in de bench/kamerkennel is, leg dan eens iets lekkers erin zonder dat hij het doorheeft. Als hij dan een keer toevallig een kijkje neemt in de bench ligt er zomaar iets lekkers in.
– Leg de eerste weken een oud t-shirt met jouw geur in de bench/kamerkennel. Jouw geur zorgt voor een vertrouwd gevoel en kan je pup helpen om zich veiliger te voelen.
– Maak de periodes dat je het hekje dicht doet in het begin heel kort en probeer te voorkomen dat je pup heel erg gaat piepen en blaffen door het in kleine stapjes op te bouwen. Let op! Gilt je pup  meteen alles bij elkaar, haal hem er dan niet meteen op, dan leert hij dat dit wat oplevert. Probeer dan even een moment af te wachten dat hij net even stil is, doe dan het deurtje open en maak er verder geen groot ding van. Ga gewoon je dagelijkse dingen doen en doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
– Geef je pup als je het hekje dicht doet in het begin altijd iets waar hij wat langer op kan kauwen of likken zoals een gevulde kong of een lekker kauwbotje ( let op nooit een botje geven zonder dat je erbij bent in verband met verstikkingsgevaar), hier wordt hij moe en rustig van. En een rustige pup zal sneller in slaap vallen.
– Een oververmoeide pup zal soms juist even heel erg piepen of blaffen. Hoe moeilijk dit soms ook is, spreek voor jezelf een tijd af , bijvoorbeeld 5 minuten en laat hem er niet eerder uit. Vaak zie je dat ze dan al in slaap zijn gevallen. Maar laat hem nooit helemaal overstuur raken.
– Tenslotte doe je pup niet alleen in de bench als je weggaat of voor de nacht. Hij zal razendsnel in de gaten hebben dat de bench betekent dat hij echt een tijd alleen is. Deze associatie wil je niet graag maken, dus doe hem ook overdag in de bench of kamerkennel als je bezig bent en hij echt toe is aan slapen. Hij zal dan snel leren dat deze plek gewoon prettig is en hij even niks hoeft met zijn omgeving waardoor hij dieper zal slapen. En een pup die goed slaapt maakt betere keuzes dan een pup die altijd een beetje moe is.  Een pup mag de eerste paar maanden van zijn leven gerust 20 van de 24 uur slapen. Dat is normaal en gezond.

Dit waren onze eerste 5 tips. We horen graag of de tips die we hebben gegeven ook voor jullie behulpzaam waren !

 

Meest recente berichten

Archief